Jak dlouho trvá vývoj webu?

20. 08. 2023

Doba vývoje webových stránek závisí na typu a rozsahu prací, složitosti funkcí, obsahu a množství netypických úkolů. Časový průběh ovlivňuje také připravenost klienta a včasná zpětná vazba. Důležité je mít realistická očekávání ohledně doby tvorby a udržovat otevřenou komunikaci.

Tvorba webových stránek jakéhokoli typu a složitosti může trvat od jednoho týdne až po několik měsíců. Standardní doba vývoje webových stránek s designem na míru je následující:


Mikrostránky (1 až 2 týdny)

Stránka pro jeden konkrétní účel, jako je například propagační kampaň, soutěžní akce nebo prezentace určitého produktu.

Menší webové stránky (1 měsíc)

Obvykle se jedná o firemní prezentační webové stránky. Obsahují jednotky stránek a mají také omezenou funkčnost, takže mohou být vytvořeny poměrně rychle.

Rozsáhlejší webové stránky (2 až 4 měsíce)

Tyto webové stránky mají složitější funkce a obsahují různé doplňky a dynamický obsah. Projekt často vyžaduje podrobné testování, což má vliv i na celkovou dobu realizace.

Co ovlivní délku tvorby webových stránek?


1. Rozsah webové stránky

Rozsah a složitost webové stránky mají zásadní vliv na dobu tvorby. Mikro stránky nebo menší prezentační webové stránky mohou být vytvořeny relativně rychle. Naopak dynamické stránky s pokročilými funkcemi, interaktivitou vyžadují více času kvůli programování a testování.

2. Návrh a design

Kvalitní návrh a design jsou klíčové pro atraktivitu webové stránky. Čas strávený na vytvoření vizuálního konceptu, loga, barevného schématu a rozložení stránky může být rozsáhlý. Spolupráce mezi designéry a klientem a počet následných revizí také ovlivní dobu vývoje.

3. Funkce a interaktivity

Implementace různých funkcí, jako jsou formuláře, vyhledávání, blogovací platforma nebo přihlášení uživatelů, může značně zvýšit čas potřebný na vývoj. Testování těchto funkcí na různých zařízeních a prohlížečích je klíčové pro zajištění hladkého provozu.

4. Obsah

Kvalitní obsah, včetně textů, obrázků a videí, je základem pro úspěšnou webovou stránku. Čas strávený na vytvoření a organizací obsahu může být podstatný. Důležité je také zvážit optimalizaci obsahu pro vyhledávače (SEO), což je samostatný proces.

6. Spolupráce a komunikace

Sdílení informací a spolupráce mezi všemi zúčastněnými stranami má zásadní vliv na celkový časový rámec tvorby webových stránek. Jasná a efektivní komunikace může urychlit proces rozhodování, eliminovat nedorozumění a minimalizovat zpoždění způsobené nedostatečnou komunikací.

Jak můžete urychlit vývoj webu?


Detailně popište vaše požadavky

Jasná a podrobná specifikace a představa finálního produktu mohou výrazně urychlit proces vývoje webových stránek. Dochází poté k minimalizaci zbytečných úprav a revizí, což přispívá k efektivnějšímu postupu vývoje. Kvalitní komunikace od počátku umožňuje důkladně porozumět vašim požadavkům a vytvořit webové stránky, které ještě lépe odpovídají vašim očekáváním.

Poskytujte rychlou zpětnou vazbu ze své strany

Efektivní interakce mezi klientem a vývojářem významně ovlivňuje dobu dokončení tvorby webových stránek. Bohužel ne všichni klienti, kteří chtějí mít hotové webové stránky nebo aplikaci co nejdříve, chápou, že je třeba investovat práci a čas i z jejich strany. 

Je třeba mít na paměti, že budete potřebovat čas na diskuze, na shromáždění a poskytnutí potřebných informací, na kontrolu a schválení klíčových bodů tvorby projektu. 

Potřebujete vytvořit webové stránky?

V Gaupi vyvíjíme unikátní webové stránky přesně dle vašich požadavků.

Dejte nám vědět a domluvte si nezávaznou konzultaci, během které probereme vaše potřeby a co od nového webu očekáváte. S radostí vám poradíme a navrhneme optimální řešení.

Potřebujete pomoc s projektem?

Pomůžeme vám proměnit
vaše nápady ve skutečnost.

Napište nám -> nebo