Proč je správa webových stránek důležitá?

27. 08. 2023
Údržba webových stránek

Dokončili jste své webové stránky. Vaše webové stránky jsou středem všech online kampaní a mají zásadní význam na konverze zákazníků. Ale buďme realisté, věci se mění - nejen technologie, ale i digitální marketing a potřeby zákazníků. To, co zákazníci chtějí, se neustále mění a marketing se tomu musí neustále přizpůsobovat.

V tomto článku se podíváme na to, proč je správa webových stránek důležitá a co by měla zahrnovat.


Co je správa webových stránek?

Správa webových stránek spočívá v zajištění toho, aby vaše webové stránky byly nejen přístupné, ale také aktuální a bez chyb. Až příliš často se setkáváme s tím, že majitelé firem spustí webové stránky a pak se domnívají, že jejich práce je hotová. Vidí, že web je online, a myslí si, že web bude i nadále podporovat jejich podnikání bez větší pozornosti. Skutečnost je však trochu jiná.

V tomto článku se budeme zabývat faktory, které vyžadují neustálou pozornost, abyste zajistili dobrou správu svých webových stránek.


Proč je důležitá správa webových stránek?

Pokud chcete, aby vaše webové stránky fungovaly správně, musíte dohlížet na každý jejich detail. Velká část každého kontrolního seznamu správy webových stránek se týká zabezpečení webu - neustálé kontroly problémů a bezpečnostních rizik. Nejde však jen o zabezpečení.

Správa webu je pro většinu firem příležitostí k udržování čerstvého obsahu. Zamyslete se na chvíli nad posledním webem, který jste navštívili. Všimli jste si nějakých nových obsahových bloků nebo aktualizací? I když web dobře znáte a často ho navštěvujete, čerstvý obsah vzbudí váš zájem. A to je konečný cíl kdykoli aktualizujete své webové stránky - přilákat čtenáře a návštěvníky.


Aktualizace obsahu

Nový a čerstvý obsah na webových stránkách má schopnost udržet zájem vracejících se zákazníků a také přilákat ty nové. Pravidelná úprava obsahu na vašich stránkách zajišťuje, že vaše informace jsou stále aktuální a relevantní. 

Dosáhnete toho:

  • vytvářením nových stránek nebo aktualizací staršího obsahu
  • psaním příspěvků, které zajímají vaši cílovou skupinu, na blog
  • přidáváním odpovědí na otázky zákazníků do sekce často kladené otázky
  • přidáváním aktualit o vaší firmě 

V rámci plánu údržby webu by měla být aktualizace a tvorba obsahu vaše priorita.

Pokud pravidelně aktualizujete obsah svých webových stránek, návštěvníci a zákazníci mají možnost dozvědět se o vás více. Tvorba obsahu vám také pomůže se zvýšením viditelnosti vašich stránek ve vyhledávačích.

Zákazníci nakupují u značek, se kterými mají vztah. Pokud udržujete obsah na webu čerstvý, dáváte zákazníkům důvod, aby vaše webové stránky nadále navštěvovali.


SEO a pozice ve vyhledávačích

Nový obsah není určen jen pro čtenáře a zákazníky. Je také nesmírně důležitý, pokud jde o SEO, viditelnost a umístění vašich stránek ve vyhledávačích, jako je Google nebo Seznam.

Vyhledávače upřednostňují weby s aktuálním obsahem a dobrou technickou stránkou. Nejlépe hodnocené weby ve vyhledávačích jsou ty, které pravidelně a důsledně aktualizují svůj obsah. 

Mezi aspekty údržby webových stránek, které souvisejí se SEO patří:

  • kontrola a odstraňování duplicitního obsahu
  • aktualizace klíčových slov 
  • kontrola kvality interních odkazů


Zajištění správného fungování

Chyby a technické problémy mohou na vašich stránkách vzniknout kdykoliv. Pravidelná údržba zajistí, že uživatelé budou moci stránky snadno používat bez frustrace z nesprávně fungujících prvků.

Při kontrole by jste měli ověřit:

  • funkčnost odkazů a existence cílových stránek
  • správnou funkčnost formulářů a interaktivních prvků
  • dostupnost obrázků a videí
  • zobrazení webu v různých prohlížečích


Bezpečnostní aktualizace

Internetové hrozby jsou reálné a mohou váš web ohrozit. Hlavním cílem útočníků jsou zastaralé verze softwaru, které mají známé bezpečnostní chyby. Pravidelná aktualizace použitých technologií zajišťuje ochranu před riziky spojenými s kybernetickými útoky.

Kontrola by měla obsahovat:

  • ověření platnosti SSL certifikátu
  • aktualizace použitých technologií a komponent
  • zálohování důležitých dat


Rychlost webu

Správa webových stránek by měla obsahovat pravidelnou kontrolu rychlosti načítání webu. Zkontrolujte rychlost načítání stránek, zejména na různých zařízeních a různých připojeních jako WiFi a mobilní data.

Pomalé načítání stránek může způsobit frustraci u návštěvníků, kteří mohou opustit web a obrátit se na konkurenci. Rychlé webové stránky mají také vliv na pozici ve vyhledávačích, což znamená větší viditelnost ve výsledcích vyhledávání.

Základní body, jak zlepšit rychlost webu:

  • optimalizujte velikosti obrázku a videí
  • použijte moderní formáty obrázků .webp nebo .avif
  • využití CDN (Content Delivery Network) pro distribuci obsahu stránek


Jak často kontrolovat své webové stránky?

Pravidelná správa vašich webových stránek je klíčová pro udržení jejich kvality a účinnosti. 

Týdenní kontrola může zahrnovat zajištění správného fungování (kontrola dostupnosti klíčových odkazů, navigace a funkčnost formulářů). Měsíčně byste měli prověřit analýzu návštěvnosti, optimalizace pro vyhledávače a aktuálnost obsahu. Aktualizace webových technologií je možné provádět například 1 až 2 krát ročně. Frekvence revizí webových stránek závisí na typu webu, jeho obsahu a funkčnosti.

Potřebujete poradit se správou webu?

Kontaktujte nás a domluvte si konzultaci, kde probereme správu webových stránek.

Jsme tu pro vás, abychom vám poradili a navrhli optimální řešení.

Potřebujete pomoc s projektem?

Pomůžeme vám proměnit
vaše nápady ve skutečnost.

Napište nám -> nebo